Hoppa till huvudinnehållet

Ukrainska Maria Sur sjöng sig direkt till final

Publicerad:
Maria Sur gick till final i Melodifestivalen med bidraget ”When I'm gone”.
Maria Sur gick till final i Melodifestivalen med bidraget ”When I'm gone”. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Maria Sur bytte ballad mot uptempo – och tog sig direkt till final. Det är andra året i rad som den ukrainska sångerskan lyckas charma tittarna att rösta henne vidare.

Det blir samiska artisten Dear Sara och epadunkdrottningen Fröken Snusk som får kvala till finalen i sista deltävlingen.

Maria Sur har varit en av favoriterna att gå direkt till final i Melodifestivalens andra deltävling i Göteborg. Hon upprepar nu bedriften från förra året – då hon nyligen hade flytt kriget i Ukraina och kommit till Sverige.

– Det är en del av mig och mitt liv. Jag kommer aldrig att kunna glömma och inte prata om det alls. Men jag mår inte bra när folk bara ser mig som en historia, jag vill bli sedd som en artist, har hon tidigare sagt till TT.

19 år gammal är Maria Sur årets yngsta deltagare i Melodifestivalen. Bidraget “When I’m gone” skiljer sig en del från fjolårets “Never give up”, som var en känslosam ballad. Nu blir hon historisk som den första utländska artisten att gå direkt till final i Melodifestivalen två gånger.

Även Liamoo till final

Även favorittippade Liamoo höll för trycket och gick direkt till final i Melodifestivalen. 26-åringen har deltagit i tävlingen fyra gånger tidigare – och har kammat hem en finalplats lika många gånger.

Bidraget “Dragon” med sin satsiga eldshow ger Liamoo en biljett raka vägen till Friends Arena och finalen i Solna. Artisten var favorittippad hos spelbolagen och veteranen i ett startfält fullt av debutanter – men han tog inte ut någon vinst i förväg.

Liamoo råkade också ut för kvällens största missöde. En del av den satsiga eldshowen i bidraget "Dragons", när en låga är menad att slå upp i hans hand, fungerade inte när det väl gällde. Men artisten log ändå stort mot kamerorna när numret väl var över.

Jubel för Fröken Snusk

Sist ut i kvällens startfest var Fröken Snusks omtalade bidrag "Unga och fria", där ett gäng dansare hjular runt på scen medan artisten inleder uppe på en 180 centimeter hög chockrosa häst. Momentet där hon klättrar ned och sedan upp igen på hästen orsakade inför tävlingen bekymmer.

När det väl gällde fungerade allt dock – till publikens jubel.

Satsningen Melodifestivalen Hall of fame är tillbaka och under kvällen hedrades först Lotta Engberg för vinsten 1987 med låten "Fyra bugg och en Coca-Cola”. Den legendariska sångerskan fanns på plats i publiken och intervjuades av Carina Berg. Hon berättade lite om hur det hela gick till då det begav sig:

– Jag blev beordrad att sjunga låten. Jag skulle ju föda barn och var i åttonde månaden. Jag tror alla blev lite överraskade över vinsten eftersom vi hade fått en överkryssad geting i Expressen, sade hon.

Ann Edliden/TT

Alice Nordevik/TT

Liamoo med bidraget ”Dragon” under Melodifestivalens andra deltävling i Scandinavium.
Liamoo med bidraget ”Dragon” under Melodifestivalens andra deltävling i Scandinavium. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Programledaren Carina Berg inleder Melodifestivalens andra deltävling i Scandinavium.
Programledaren Carina Berg inleder Melodifestivalens andra deltävling i Scandinavium. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fakta: Bidragen i deltävling två

1. "When I’m gone" – Maria Sur

099-908 01 (9:90 kronor per röst, varav 9:20 kronor går till Radiohjälpen)

099-208 01 (3:60 kronor per röst)

2. "Norrland" – Engmans Kapell

099-908 02 (9:90 kronor per röst, varav 9:20 kronor går till Radiohjälpen)

099-208 03 (3:60 kronor per röst)

3. "The silence after you" – Dear Sara

099-908 03 (9:90 kronor per röst, varav 9:20 kronor går till Radiohjälpen)

099-208 03 (3:60 kronor per röst)

4. "Ahumma" – C-Joe

099-908 04 (9:90 kronor per röst, varav 9:20 kronor går till Radiohjälpen)

099-208 04 (3:60 kronor per röst)

5. "Dragon" – Liamoo

099-908 05 (9:90 kronor per röst, varav 9:20 kronor går till Radiohjälpen)

099-208 05 (3:60 kronor per röst)

6. "Unga & fria" – Fröken Snusk

099-908 06 (9:90 kronor per röst, varav 9:20 kronor går till Radiohjälpen)

099-208 06 (3:60 kronor per röst)

Artikeltaggar

ArtisterCarina BergEngmans KapellGöteborgKändisarMaria SurMelodifestivalenNöje/KulturRadiohjälpenSolnaUkraina

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.