Hoppa till huvudinnehållet

Axevalla på offensiven: ”Går mot strömmen”

Publicerad:
Foto: Sören Turesson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I en tid då många travbanor blir allt mer fallfärdiga är Axevalla på offensivlusten och kommer genomföra såväl en renovering som tillbyggnation.

För den breda massan – det vill säga publiken – kommer det att synas genom att man ska bygga en ny vinnarhage på publikplats.

I nuläget får segrande häst rotera ute på stora tävlingsbanan i samband med prisceremoni vilket medför en risk för såväl segrande häst som för övriga hästar som värms upp mellan loppen.

I såväl Mantorp som Lindesberg har man helt sonika valt att bygga ett större yta på publikplats till vilket segrande häst förs in och kan vistas under prisceremoni. Säkerheten sätts i centrum och publiken får även en chans att komma närmare segrande häst.

I Axevallas fall kommer byggnationen ske mellan huvudbyggnaden och glasläktaren och kan framförallt bli ett stort lyft ur publikhänseende under trippeltravet då folk verkligen besöker travbanan.

Den andra nyheten är en renovering av ett eftersatt stall på just stallbacken. Boxarna ska bytas ut och en allmän uppfräschning kommer att ske av byggnaden vilket är kostsamt, men behövligt och i synnerhet för en bana som Axevalla som tävlar tolv månader om året.

Handboll drog mer

Axevallas senaste tävlingsdag innehöll V75-tävlingar och gästades av 1.018 personer. En notering som innebar 82 färre besökare än ”kommunkonkurrenten” Skara HF lockade under derbymatchen mot Skövde HF i lördags och en publiksiffra som för tio år sedan hade ansetts vara en total katastrof.

Idag står dock den siffran sig riktigt dugligt gentemot andra banor under denna årstid. Såväl restaurangen som caféläktaren var fullsatt och de människor som tidigare åkte på trav och vistades i en värmande totohall mellan loppen befinner sig numera hemma och följer sändningarna på TV12/TV4.

Dagen därpå avgjordes världens tuffaste travlopp Prix d’Amerique i Paris och utmynnade i en tredjeplats för svenskfödda Joviality. Samma häst fick nöja sig med en fjärdeplats i fjolårets final av Stochampionatet vilket återigen styrker min mångåriga tes att Stochampionatet är ett lopp som alla kan förlora, oavsett hur stor favorit man än må vara och hur bra häst det än må handla om i grunden.

Vi har sett det förut, vi kommer se det igen och det är också det som gör Stochampionatet till ett av de mest spekulativa och underhållande storloppen som finns i svensk travsport.

GS75-förslaget 11 februari

Avd 1: 3,4,9 (5,12).

Avd 2: 1,6,12 (9,11).

Avd 3: 4 Conrads Tyra (10,6).

Avd 4: 1,3,5,8 (7,6).

Avd 5: 2,4,5,6,7,8 (10,9).

Avd 6: 2,3,4,6,8 (1,7).

Avd 7: 8 Organzza (6,1)

1.080 rader/kronor

Artikeltaggar

Skara HFStochampionatetTravV75