Hoppa till huvudinnehållet

Monica Green (S) om extrauppdraget: ”Har blivit en storm i ett vattenglas”

Publicerad:
Reporter Lena Jonsson
Lena Jonsson
lena.jonsson@sla.se
Monica Green (S) anser inte att uppdraget på lobbyföretaget The Swedish Thing är kontroversiellt. ”Jag är inte anställd, det handlar bara om ett utbyte”
Monica Green (S) anser inte att uppdraget på lobbyföretaget The Swedish Thing är kontroversiellt. ”Jag är inte anställd, det handlar bara om ett utbyte” Foto: Clara Fors Wisbyse/Arkiv

Skövdepolitikern Monica Green (S) delar nu sitt politiska uppdrag – som ordförande i kommunfullmäktige – med uppdrag på ett lobbyföretag. ”Det har blivit en storm i ett vattenglas. Det handlar bara om en förlängning av det jag redan gör – föreläser om ledarskap och jämställdhet”.

Det var Dagens opinion som först berättade om Monica Greens nya uppdrag, hon ansluter till public affairs-byrån The Swedish Thing. Nyheten har sedan snappats upp av Dagens ETC där Monica Green säger att hon inte ser några problem med att sitta på två stolar samtidigt.

”En form av utbyte”

Monica Green är en rutinerad politiker, hon har varit riksdagsledamot i 24 år och politiskt engagerad i Socialdemokraterna i Skövde längre än så. Nu är hon ordförande i kommunfullmäktige – kommunens högsta beslutande organ, vilket innebär att hon därmed formellt sett är Skövde högsta politiker.

– Ja, eller så är det kommunstyrelsens ordförande som är det, jag har hört lite olika.

Men oavsett vilken politisk position, högst eller näst högst, kan man kombinera det politiska uppdraget med att också vara en av The Swedish Things team, vilket det på deras hemsida står att du är?

– Det här har blivit en stor sak, en storm i ett vattenglas, säger Monica Green till SLA.

– Jag är inte anställd av dem utan är bara med på deras hemsida som en form av utbyte. Jag driver ju mitt eget företag Greenkontakten AB, via det håller jag föreläsningar och ger ut böcker om det jag brinner för – jämställdhet och ledarskap. På detta sätt får kanske en större publik upp ögonen för mina föreläsningar och för övriga som är anslutna till hemsidan. Vi utbyter kontakter helt enkelt.

”Dela med mig”

Monica Green säger att hon bara ser samarbetet med lobbyföretaget som en förlängning på det hon redan håller på med sedan flera år tillbaka.

– På det sättet tycker jag inte att det finns några problem, jag arbetar inte för ett lobbyföretag utan det handlar mer om att jag kan dela med mig av den långa politiska erfarenheten jag har. Jag känner Jonas Nygren som är vd för The Swedish Thing, han är också socialdemokrat, och vi delar samma värderingar.

Monica Green säger att hon kan få nya uppdrag via The Swedish Thing men att hon inte kommer att ta uppdrag där hennes tjänster efterfrågas inom vård, skola och omsorg.

– Det är verksamheter som både jag och Jonas Nygren anser ska vara skattefinansierade verksamheter, inte privata. Och företaget ställer också krav på att det finns kollektivavtal hos kunderna.

Rådgivare och kampanjmakare

På The Swedish Things hemsida står: ”Vi har handplockat några av landets mest politiskt erfarna rådgivare och kampanjmakare, som har ägnat hela yrkesliv åt att påverka, opinionsbilda, vinna val och lösa problem. Och som hemvant rör sig mellan politik, näringsliv och medlemsorganisationer på alla nivåer”.

Flertalet av medarbetarna har, vilket framgår av presentationen av dem, politisk erfarenhet och ett par av dem är precis som Green även politiskt aktiva.

Artikeltaggar

Dagens ETCKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMonica GreenPolitikSkövdeSocialdemokraternaVårdVård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.