Hoppa till huvudinnehållet

Beata blev rikskänd över en natt: ”En stormflod”

Publicerad:
Reporter Anders Järnebrand
Anders Järnebrand
anders.jarnebrand@nlt.se
Åtskilliga liv har räddats genom åren tack vare akutmottagningen i Lidköping enligt den statistik som Beata Oscarsson och hennes läkarkollegor sammanställde. Arkivbild
Åtskilliga liv har räddats genom åren tack vare akutmottagningen i Lidköping enligt den statistik som Beata Oscarsson och hennes läkarkollegor sammanställde. Arkivbild Foto: Sören Turesson

Det har varit en hektisk tid för läkaren Beata Oscarsson efter artikeln om att Skaraborgs sjukhus polisanmält henne för dataintrång. Såväl Aftonbladet och DN som Läkartidningen har gjort intervjuer och från både när och fjärran har människor hört av sig för att visa sitt stöd.

– Det har varit en stormflod kan man säga.

Reaktionerna lät inte vänta på sig efter artikeln i fredags där det beskrevs att Beata Oscarsson blivit polisanmäld för dataintrång av Skaraborgs sjukhus, detta med anledning av att hon bidragit till, och förvarat, en avidentifierad lista med patienter som fått livsavgörande vård på akuten i Lidköping.

Syftet med statistiken var att visa på akutmottagningens betydelse i hopp om att få beslutsfattare att dra i bromsen i fråga om nedläggningsplanerna, och det är ett syfte som tveklöst väcker sympati i tidningens spridningsområde. Beata Oscarssons telefon gick varm när båda bekanta och okända personer hörde av sig för att uttrycka sitt stöd.

Läkare polisanmäld av sjukhuset för lista med räddade akutpatienter: ”Märkligt”

Men det stannade inte där. Snart hade Aftonbladet plockat upp nyheten vilket i sin tur ledde till ytterligare medieexponering i DN och i Läkartidningen. Nu var spridningen nationell och till Beata Oscarsson kom samtal och samtal från hela landet.

– Det har varit hektiskt. En stormflod kan man säga.

Har det enbart varit support?

– Absolut, jag har inte haft en enda negativt kontakt.

Åklagare har ärendet

I fråga om den polisiära delen av historien finns i nuläget inte mycket att förtälja. Ärendet har tilldelats åklagare Berit Andreasson, men utredningen är ännu i sin linda.

– Vi har fått in en anmälan och har börjat titta på detta för att skapa oss en bild av vad som har hänt, säger hon.

Den av åklagare Berit Andreasson ledda förundersökningen är i sin linda. ”Jag har inte underlag för att göra någon bedömning alls i nuläget”, säger hon. Arkivbild.
Den av åklagare Berit Andreasson ledda förundersökningen är i sin linda. ”Jag har inte underlag för att göra någon bedömning alls i nuläget”, säger hon. Arkivbild. Foto: Roland Svensson

Kan du säga något om tidshorisonten för utredningen?

– Nej, det är jättesvårt att göra. Vi har många parallella utredningar pågående samtidigt och det är alltid så att ärenden med frihetsberövade personer eller brottsmisstänkta som är under 18 år som prioriteras. De andra ärendena hanteras så snart det går, men är inte prioriterande på samma vis, säger Berit Andreasson.

”Sorgligt”

Beata Oscarsson uppger att hon för egen del känner sig trygg när det gäller själva sakfrågan – hon menar bestämt att ingen lagöverträdelse skett och påpekar vidare att om det nu gäller dataintrång så är preskriptionstiden överskriden med råge.

– Däremot känner jag oro för sjukhuset och utvecklingen där. Jag känner oro för patientsäkerheten.

Beata Oscarsson, överläkare Skas
Beata Oscarsson, överläkare Skas Foto: Privat

Men hur känner du själv inför att ha blivit polisanmäld?

– Det känns sorgligt att jag efter 33 års tjänst på Skas snart avslutar karriären med en orättfärdig polisanmälan från min arbetsgivare. Syftet med statistiken var att rädda liv och inte att skada Skas rykte. Det tycker jag man gjort och gör på alldeles egen hand.

”En anspänning”

Att hamna i blickfånget på det sätt som nu skett är en ovan, och inte helt bekväm, situation för Beata Oscarsson.

– Jag inte van att vara i fokus på det här sättet och att bli så medialt uppmärksammad, så det är en anspänning naturligtvis. Å andra sidan är det ju positivt att jag har fått ett så enormt stöd, både på lokal nivå och utifrån landet.

Vad tänker du om att stödet blivit så stort?

– Ja, det förstärker väl vara den upplevelsen vi alla har som har drabbats av nedläggningen här. Att beslutet inte var genomtänkt, förankrat eller positivt på något sätt.

Akutmottagningen i Lidköping plockade ned skylten i fjol. Arkivbild.
Akutmottagningen i Lidköping plockade ned skylten i fjol. Arkivbild. Foto: Thomas Kühnel

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDataintrångLidköpingMedierPolisanmälanSkaraborgs sjukhusUtredningarVård och omsorgÅklagare

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.