Hoppa till huvudinnehållet

Rovdjursforskare: ”Det ska göra så ont att vargen avbryter attacken”

Publicerad:
Reporter Anna Warner
Anna Warner
anna.warner@sla.se
Så här ser en skyddsväst mot vargar ut. Taggarna ska hindra vargen från att bita hunden.
Så här ser en skyddsväst mot vargar ut. Taggarna ska hindra vargen från att bita hunden. Foto: Pressbild Jens Frank

Jägare som är oroliga för sina hundar kan av länsstyrelsen få bidrag till att köpa skyddsvästar. Förra året beviljades 126 personer i Västra Götaland bidrag för västar med vargstål.

Vargjakt, och vargars vara eller icke vara, har varit aktuella frågor den senaste tiden. SLA har uppmärksammat det på nyhetsplats och det kommer även många insändare. Åsikterna går isär, och en del som hör av sig uttrycker oro för vad ett ökat antal vargar i våra skogar kan innebära.

Som en igelkott

När det gäller jakthundar finns det möjlighet att hos länsstyrelsen söka bidrag för skyddsutrustning. Det gäller en skyddsväst med så kallat vargstål som ska hindra att hunden, om den blir attackerad, får skador.

– Man kan se västen som igelkottens taggar ungefär. Om en varg försöker bita hunden så sticker den sig. Helst ska det göra så ont att vargen avbryter attacken, och även lär sig att i framtiden inte attackera hundar, säger Jens Frank, rovdjursforskare på Viltskadecenter på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

Rovdjursforskare: ”Avstå inte från skogspromenader”

Bidraget kan sökas i hela landet och under 2023 beviljades 126 personer bidrag i Västra Götalands län. Bidraget är 50 procent av kostnaden. Det finns olika modeller av västar och priset varierar mellan cirka 3 000 till cirka 4 000 kronor.

– Vi rekommenderar länsstyrelsen att bara ge bidrag till dem som jagar i vargrevir. Åtgärden är också onödig för vanliga hundägare eftersom man enligt lag ska hålla uppsikt över sin hund.

Hund filmade attack

Skyddsvästar med vargstål har varit ovanliga i Sverige, men Jens Frank menar att intresset nu ökar för varje år.

– Men en del jägare är skeptiska. Hunden får en extra tyngd att bära på, och taggarna kan också hindra hunden i buskig terräng. Men man kan fysträna hunden så att den blir starkare och kan hantera det ökade motståndet.

”Vi rekommenderar länsstyrelsen att bara ge bidrag till dem som jagar i vargrevir”, säger Jens Frank, rovdjursforskare på Viltskadecenter på SLU.
”Vi rekommenderar länsstyrelsen att bara ge bidrag till dem som jagar i vargrevir”, säger Jens Frank, rovdjursforskare på Viltskadecenter på SLU. Foto: SLU

Jens Frank säger att det finns flera exempel på hundar som har blivit skyddade av en väst, även om det ofta kan vara svårt att bevisa.

– Vid ett tillfälle hade en jakthund en kamera på sig och filmade hela förloppet. Det finns på Youtube. Det finns även andra fall men det kan vara svårt att dokumentera. Bland annat är det svårt att ta DNA-prov från saliv på taggarna. Det finns så mycket hund-DNA på västen att det är svårt att särskilja. Vargars och hundars DNA är så lika.

Vildsvinsväst hjälper inte

Jens Frank berättar att skyddsvästar har funnits i mer än tio år, och då främst för att skydda mot vildsvin.

– Det är inte ovanligt att vildsvin skadar och dödar hundar. Många fler hundar skadas av vildsvin än av varg. En vildsvinsväst gör dock inte stor nytta vid en vargattack.

Förklaringen är att vildsvinsvästen har ett stickskydd som ska förhindra att vildsvinets tänder inte kan penetrera huden. När en varg biter en hund så behöver tänderna inte penetrera för att skada hunden. Det räcker med vargens kraft för att ge hunden inre blödningar, så därför behövs taggarna.

Försök i Kroatien

Senare i år ska Viltskadecenter, tillsammans med lokala myndigheter, delta i ett försöksprojekt i Kroatien. Det ska ske i ett område där jägarna jagar med lösa hundar och där det finns mycket varg. I området dokumenteras flera hundra vargattacker på jakthundar varje år.

– Eftersom det är så många så finns det en chans att ta reda på effekterna av skyddsvästar. Bland 300 frivilliga jägare ska vi slumpa ut vilka som får västar.

– Effekten kommer att visa sig och det ska bli intressant. Många hundar kommer att bli huggna, så är det, men i Kroatien använder inte jägarna västar alls på sina hundar så det skulle ha hänt ändå.

Artikeltaggar

Djur och naturHusdjurKroatienSveriges lantbruksuniversitetVargarVästra Götalands länYoutube

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.