Hoppa till huvudinnehållet

Återvänder till Skövde – vill sätta punkt med nytt guld: ”Har nivån för att lyckas”

Publicerad:
Reporter Linus Hellman
Linus Hellman
linus.hellman@sla.se
Den tidigare Skövdespelaren Matias Helt Jepsen lämnar Kristianstad efter säsongen men först ska den danske spelaren försöka ta sitt andra raka SM-guld med Skåneklubben. På tisdagskvällen återvänder Helt Jepsen till Arena Skövde för att möta sitt forna lag IFK Skövde.
Den tidigare Skövdespelaren Matias Helt Jepsen lämnar Kristianstad efter säsongen men först ska den danske spelaren försöka ta sitt andra raka SM-guld med Skåneklubben. På tisdagskvällen återvänder Helt Jepsen till Arena Skövde för att möta sitt forna lag IFK Skövde. Foto: PETTER ARVIDSON

Det blev "bara" två SM-silver under sejouren i IFK Skövde.

Nu siktar Matias Helt Jepsen på att ta ett andra raka SM-guld med IFK Kristianstad.

– Det var otroligt nära att vi lyckades med Skövde. Jag tror vi har en god chans att nu ta ett nytt guld med Kristianstad, säger den danske spelaren som lämnar Skåneklubben efter säsongen.

Matias Helt Jepsen återvänder till Arena Skövde på tisdagskvällen.

Kanske för sista gången.

Nyligen stod det klart att den tidigare Skövdespelaren lämnar IFK Kristianstad efter den här säsongen.

– Det händer just nu mycket här. Det är en helt ny ledning som ska komma in och det är en helt annan inriktning. Det får man ha respekt för, säger Matias Helt Jepsen.

Matias Helt Jepsen gör sin sista säsong i IFK Kristianstad. Var karriären går vidare är oklart.
Matias Helt Jepsen gör sin sista säsong i IFK Kristianstad. Var karriären går vidare är oklart. Foto: PETTER ARVIDSON

Vill spela vidare

Var karriären går vidare är ovisst men att den gör det är givet för 35-åringen.

– Jag känner fortfarande att kroppen håller och jag känner mig inte färdig med handbollen än.

Han fortsätter:

– Jag kan inte säga mycket om framtiden. Jag har lärt mig att man inte ska säga för mycket. I den här världen är inget klart förrän det är klart. Det är absolut möjligt att jag spelar vidare i Sverige eller flyttar hem till Danmark. Det blir spännande att se vad det blir härnäst. Just nu har jag fullt fokus på att försöka ta ett nytt guld med Kristianstad. Jag tycker vi har nivån för att lyckas med det.

Matias Helt Jepsen fick sitt efterlängtade SM-guld förra året när IFK Kristianstad besegrar IK Sävehof i finalserien.
Matias Helt Jepsen fick sitt efterlängtade SM-guld förra året när IFK Kristianstad besegrar IK Sävehof i finalserien. Foto: PETTER ARVIDSON

Fick sitt SM-guld

Den danske niometersspelaren fick till slut sitt efterlängtade SM-guld med IFK Kristianstad förra året efter att dessförinnan ha tagit två raka SM-silver med IFK Skövde.

På tisdagskvällen är alltså Matias Helt Jepsen tillbaka i Arena Skövde för att ställas mot sitt gamla lag. Han ser fram emot återkomsten.

– Jag är glad att få komma tillbaka till Skövde. Det är en jättefin arena och ett jättefint lag. Jag känner mycket folk där. Det är en handbollsmatch som först och främst ska spelas. Min första tanke är att det är många människor som jag inte har sett på ett tag och som jag ska säga hej till, säger Helt Jepsen och fortsätter:

– Det är speciellt att komma till Skövde och spela. Vi bodde där i fyra år och jag har haft många fantastiska stunder i klubben genom åren. Det är roligt att se att "Krille" (Kristian Svensson) och "Robban" (Robert Arrhenius) gör ett jättebra jobb. Det är jag glad för men imorgon (läs tisdag) ska det helst inte gå så bra för dem. Annars är det också roligt att se att de har mycket publik igen på matcherna.

IFK Kristianstad har haft en tuff säsong. Matias Helt Jepsen missade inledningen på grund av en tumskada och fick följa Skånelagets matcher ifrån sidan.
IFK Kristianstad har haft en tuff säsong. Matias Helt Jepsen missade inledningen på grund av en tumskada och fick följa Skånelagets matcher ifrån sidan. Foto: MATHILDA AHLBERG

Tuff säsong

Regerande mästaren IFK Kristianstad har haft en resultatmässig svag säsong men har lyft i tabellen efter några segrar på slutet.

– För vår del har det varit jättebra på slutet. Vi har spelat tre matcher på en vecka och vunnit samtliga. Vi har visat en bra nivå medan Skövde har haft det lite jobbigt på slutet. Vi har också haft ett litet annat spelprogram och haft andra motståndare. Det kanske ljuger lite grand.

– Vi har sett bra ut. Det såg bra ut även utan Marcus Olsson (hälsenan gick nyligen av och han spelar inte mer den här säsongen). Jag tycker att vi är farliga och vi är på gång efter en mycket knackig höst med mycket problem. Nu känns det som att vi koncentrerar oss mer på att spela handboll istället för att fokusera på annat.

Kristianstad har fått vittring på toppen och jagar bland annat IFK Skövde.

– Vi tar in på topplagen och hoppas komma så högt upp som möjligt. Jag vet inte om vi lyckas nå topp två. Samtidigt har vi också bara tre poäng ner till nionde plats. Det är väldigt jämnt. Det är klart att vi har tankar på att ta oss uppåt men vi har också respekt för att om vi gör några dåliga matcher så kan man plötsligt vara nere på åttondeplatsen också.

Vill ha hemmaplansfördel

I ett SM-slutspel kan allt ända men Kristianstad vill gärna skaffa sig fördelar inför guldkampen i vår.

– Syftet är att vi vill vara som bäst när det är dags för slutspel. Men vi såg ju också senaste året att speciellt Kristianstad Arena kan vara en extra spelare i de avgörande matcherna. Ju fler matcher vi har på hemmaplan desto bättre är det.

– Eftersom både Skövde och Hammarby har förlorat lite matcher här i början av året så känner jag att vi har topp två i sikte. Före jul kändes den långt borta men om vi kan vinna imorgon (läs tisdag) så öppnar vi i alla fall möjligheterna för det hela. Det hoppas vi på, fortsätter Matias Helt Jepsen.

Artikeltaggar

Arena SkövdeHandbollIFK KristianstadIFK Skövde HKKristianstadMatias Helt JepsenSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.