Hoppa till huvudinnehållet

Att höra glaciärerna smälta gör klimatfrågan konkret

Publicerad:
Reporter Karin Långström
Karin Långström
redaktion@sla.se

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ta hand om det som andas och låter, sa jag till personen som hade funderingar kring det här med vad som bör prioriteras i livet. Det finns så mycket som ska göras. I diskhon travar muggar och tallrikar upp sig. När ska man ha tid att åka till återvinningen? Glädjen över solstrålarnas kamp genom molnen varar i några sekunder tills man återupplever behovet av Ajax fönsterputs med lämplig trasa.

Visst vore det perfekt att ha en perfekt ordnad värld omkring sig, där alla prylar är på plats och att göra-listan är klarcheckad lagom till aftonbönen. Så är det ju inte alltid och frågan är vad som egentligen betyder något i det långa loppet. En kollega berättade härom kvällen att han brukar fråga seniora människor om de är nöjda med sina liv eller om de önskar att de hade gjort något annorlunda. Det är inte så få som menar att de nog skulle ägnat mindre tid åt sina prylar och mer tid för sina relationer.

Så länge vi andas kan vi dela liv med varandra. Det kan vara fordrande emellanåt, men framförallt är det väl detta som är det genuina livet. Vi låter, och vi uttrycker känslor, behov, längtan och drömmar.

Jag hade vårt samtal med mig i huvudet när jag senare på kvällen lyssnade på det senaste avsnittet av Vetenskapspodden. Det handlar om snö och människors relationer till olika former av snö och aktiviteter tillsammans med snö och naturen. Relaterat till klimatfrågan tror jag det är av stor betydelse att fler måste återupptäcka och relatera till naturen och skapelsen som helhet. Den som någon gång har måst fälla ett träd på tomten vet att det är förenat med blandade känslor: det älskade äppelträdet som generationer av barn har klättrat i, björken som gett skugga åt trädgårdsmöblerna där vi suttit så många gånger. Några av läsarna minns säkert almarna i Kungsträdgården. Att ta ner träd på kyrkogårdar, i vilket dåligt skick de än må vara, är ofta förenat med sorg eftersom träden i sig kan upplevas ge tröst.

Så vad behövs för att få ny energi i klimatfrågorna? Som världen ser ut är det rentav konstigt att engagemanget på kollektivnivå är så svagt, om man bortser från lagstiftning och kommunala ordningsstadgan om avfallshantering och annat. Vi orkar inte höra den unga generationens fördömanden om hur vi äldre misskött oss och några av oss har inte klart för oss hur elförsörjningen ska klara av den kommande förväntade invasionen av elbilar.

Så hör jag ett susande från en ljuddokumentär från en glaciär på Svalbard, den plats på jorden där temperaturförändringarna märks allra mest. Glaciärer som rör sig och glider på smältvatten ger upphov till ljud som kan tas upp och förstärkas via seismometrar tre hundra meter under marken, så att även våra öron kan höra. Att höra det smältande landskapet blir konkret och tydligt och kompletterar bilden av isbjörnen som ensam står kvar på ett isflak.

Vi behöver ta hand om det som andas och låter, oavsett om det handlar om folk i vår närhet eller om den värld som ingen annan än vi kan ta ansvar för.


Hiss: Återvinningsstationerna. Det ska vara lätt att göra rätt.

Diss: Sällan tömda återvinningscontainrar. Då blir det lätt fel.

Artikeltaggar

MiljöMolnigtNaturSamhälleSnöSvalbardVäderÅtervinning