Hoppa till huvudinnehållet

Frida är skorstensfejare: ”Hade varit kul att se fler tjejer våga sig på yrket”

Publicerad:
Reporter Amelie Länsberg
Amelie Länsberg
amelie.lansberg@sla.se
Frida Rajakallio är sotare och stortrivs med det. Hon gillar sina kollegor men skulle gärna se att fler tjejer vågade prova på yrket.
Frida Rajakallio är sotare och stortrivs med det. Hon gillar sina kollegor men skulle gärna se att fler tjejer vågade prova på yrket. Foto: Amelie Länsberg

Är du rädd för höjder, tyngder eller smuts? Då är inte sotare ett jobb för dig. För Frida Rajakallio är det dock inga problem. Sedan i september jobbar hon som sotare, eller skorstensfejare som det officiellt heter, i Karlsborg, Tibro och Hjo och trivs jättebra med att ha nått nya höjder i sin karriär.

Vi träffas utanför en villa i Hjo och som brukligt är tar vi i hand.

– Oj, jag hoppas inte du blev svart/sotig nu, säger Frida snabbt och skrattar lite.

Bytte bana

Frida berättar att hon först jobbade på en mjölkgård i Tibro men kände efter några år att hon ville byta bana i livet. En pappa som är skorstensfejare kan ha påverkat valet.

– Nu tycker jag det är jättekul faktiskt! Man får komma ut och träffa folk, man får hjälpa dem. Jag tycker allt är rätt kul. Det är ett spännande och lärorikt yrke.

Hon slår med bestämdhet fast att det är ingen bra grej att vara höjdrädd. Hon tyckte själv det var lite läskigt i början, innan hon vande sig, men nu har hon inga problem med det. Istället kan hon njuta av utsikten.

– Det är härligt ändå att vara på taken, man får se mycket fint och det är härligt på något vis.

Frida kan ibland passa på att njuta av utsikten.
Frida kan ibland passa på att njuta av utsikten. Foto: Amelie Länsberg

Utbildning

Vilken utbildning man har är lite olika, det finns enligt Frida inga krav på det viset. Hon vet att man kan gå en slags sotarskola. Bland annat har MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, en utbildning till skorstensfejare som de genomför en gång per halvår. Själv gick hon en kurs genom Sovent, en stor aktör inom sotning. Men framför allt är det genom att få följa med ut och gå bredvid några månader som hon lärt sig:

– Jag har blivit lärd direkt. Jag har fått vara med och åka ut. Det praktiska först och så har det teoretiska kommit med.

Kollegor

Just nu går Frida under lärlingsperiod. Då måste hon ha någon i närheten, i hennes fall en kollega som varit i samma kvarter, som kan ha koll på henne och hur det går.

– Det känns tryggt. Men snart ska jag få gå själv på riktigt.

En sak som Frida uppskattar mycket är gemenskapen i arbetet.

– Det är härligt att ha kollegor som man kan bolla idéer och tankar med. Jag trivs jättebra, mina kollegor är underbara. Vi är ju som ett team kan man säga. Vi jobbar själva men är det någonting kan man alltid ringa till varandra.

Arbetsuppgifter

Mindre eldstäder hos privatpersoner är ett vanligt jobb för Frida.
Mindre eldstäder hos privatpersoner är ett vanligt jobb för Frida. Foto: Privat

Arbetet som skorstensfejare kan innefatta lite olika uppgifter, delvis beroende på säsong. Just nu är det mest lokala eldstäder, det vill säga braskaminer, kakelugnar och vedspisar och liknande hos privatpersoner. Sent på hösten brukar det dock bli lite större grejer:

– Oktober november där, då sotar vi mest pannor hos folk. Det brukar man göra i början av eldningssäsongen.

Tungt och skitigt

Att jobbet är tungt och skitigt ibland sticker inte Frida under stol med, men det gör henne ingenting.

– Skitig blir man, säger Frida, lite lätt sotig på kinderna, och skrattar. Helst ska vi ju försöka undvika sotet, det är ju inte så bra för kroppen och hälsan. Det är ju lite frätande. Det är därför vi har långärmat, handskar och försöker täcka väldigt mycket. Men det går ju inte alltid att undvika.

Att jobbet kan bli både tungt och skitigt är inget Frida sticker under stol med.
Att jobbet kan bli både tungt och skitigt är inget Frida sticker under stol med. Foto: Amelie Länsberg

Tungt kan det bli på flera sätt, menar Frida. Fysiskt tungt men också mycket olika intryck.

– Man bygger upp ett slags tempo när man kommer in i det här.

Få kvinnor

Frida förklarar att hon ingår i Östra sotardistriktet så hon kan få jobb både i Karlsborg, Tibro och Hjo. Hon är ensam kvinna i sitt område men vet om två i Vara.

”Det kanske inte är så många tjejer som vill klättra på tak och smutsa ner sig med sot” säger Frida.
”Det kanske inte är så många tjejer som vill klättra på tak och smutsa ner sig med sot” säger Frida. Foto: Amelie Länsberg

– Det är ju ett mansdominerat jobb, det är det ju. Det kanske inte är så många tjejer som vill klättra på tak och smutsa ner sig med sot. Det känns bara inte som ett kvinnoyrke. Men det är väldigt roligt, man får höra av många kunder att de tycker det är roligt att se en kvinnlig sotare. Det blir man väldigt glad över att höra.

Varför så pass få kvinnor jobbar med det är svårt att svara på, menar Frida.

– Man ska ju ha ett intresse för det själv, annars kommer det nog inte hålla. En vilja att lära sig och vara nyfiken. Det hade varit kul att se fler tjejer våga sig på yrket!

Frida skulle gärna se att fler tjejer vågade sig på sotaryrket.
Frida skulle gärna se att fler tjejer vågade sig på sotaryrket. Foto: Amelie Länsberg
I början var inte Frida jätteförtjust i höjderna. Men det har hon vant sig vid nu och har inga problem med det.
I början var inte Frida jätteförtjust i höjderna. Men det har hon vant sig vid nu och har inga problem med det. Foto: Amelie Länsberg

Artikeltaggar

BeredskapHjoKarlsborgKurserMSBSamhälleTibroUtbildningYrkeskvinnor som bryter normen

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.