Hoppa till huvudinnehållet

Gipset är borta – Ljungquist närmar sig comeback: ”Bättre för varje dag”

Publicerad:
Reporter Mattias Olsson
Mattias Olsson
mattias.olsson@sla.se
Adam Ljungquist närmar sig en comeback på handbollsplanen.
Adam Ljungquist närmar sig en comeback på handbollsplanen. Foto: Anton Gustavsson

För nästan exakt en månad sedan skadade sig IFK Skövdes Adam Ljungquist i sin vänstra hand. Han fick en fraktur och handen fick gipsas. Nu är gipset borta och Adam Ljungquist närmar sig en comeback.

– Det var i torsdags som gipset rök. Det var en skön känsla. Det var på i fyra veckor men det kändes inte som att det var en särskilt kort tid när man hade det på. Man märkte att det är mycket man gör i vardagen som man använder båda händerna till, säger Adam Ljungquist.

Bygger upp styrkan

Sedan gipset togs bort i förra veckan har Ljungquist jobbat med att bygga upp styrkan i handen igen.

– Det blir bättre och bättre för varje dag. Jag tränar med en liten boll eller vad man ska kalla det för att bygga upp styrkan. Det blir lite grann som att börja om från början med handen.

När tror du att du kan spela igen?

– Det är lite oklart. Det beror på hur det utvecklar sig. Det är ett antal parametrar som ska vara tillräckligt bra för att jag ska kunna spela. Så vi får se vad experterna säger om det. Jag ska träffa dem igen under tisdagen. I morgon (läs tisdag) kan det nog bli tufft att vara med. Jag har inget rakt svar på när jag kan spela igen.

Hade det bara varit upp till Ljungquist själv att bestämma hade han varit redo för spel här och nu.

– Då hade jag varit spelklar redan till Kristianstadmatchen. Jag tycker det känns bra, men det är inte jag som bestämmer det, säger han.

Efter tisdagens match mot Kristianstad väntar Sävehof på bortaplan på fredag och därefter väntar Amo hemma den 29 februari.

– Amo ska det ju mycket till för att jag inte ska vara med mot känner jag.

När IFK Skövde genomförde sin sista träning innan matchen mot Kristianstad på måndagen fanns Ljungquist med.

– Jag var med på en hel del men inte allt. Man får ta det lite försiktigt och ta en dag i taget. Jag vill ju inte göra något som gör att man blir borta igen.

Adam Ljungquist.
Adam Ljungquist. Foto: Anton Gustavsson

Trots två raka förluster tycker Ljungquist att det är en bra känsla i laget.

– Det var bra intensitet och en bra känsla på träningen trots att det gått lite tyngre de senaste matcherna. Lagmoralen är kvar, vi har bra träningar och känslan och humöret i truppen är fortfarande bra.

Har det varit lite extra jobbigt att vara borta när det gått lite tyngre för laget?

– Det tycker jag. Hade vi tagit tre raka vinster så hade det nog varit lite lättare att stå bredvid. Extra jobbigt är det ju eftersom vi varit lite tunna på nio meter, där några spelare fått dra ett extra tungt lass. Då är det tungt att sitta på sida.

Ljungquist konstaterar att tisdagens motståndare Kristianstad blir en riktig utmaning.

– Kristianstad fick det mer kämpigt nu när Markus Olsson försvann (hälsenan gick av). Men de är fortfarande ett riktigt bra lag som är stora, tuffa och rutinerade, så det gäller verkligen för oss att kämpa i morgon. Det blir en tuff match.

HANDBOLL. Handbollsligan

IFK Skövde HK–IFK Kristianstad

ANALYS

Det är två lag med olika formkurvor som ställs mot varandra på tisdagskvällen.

IFK Skövde har en nedåtgående kurva efter omstarten i Handbollsligan där det har blivit en av sex möjliga poäng på de senaste tre matcherna.

IFK Kristianstad har en uppåtgående kurva efter mästerskapsuppehållet då det har blivit tre raka segra för Skånelaget efter omstarten i ligan.

I Kristianstad återfinns bland andra de tidigare Skövdespelarna Matias Helt Jepsen och Andreas Cederholm.

IFK Skövde kommer närmast ifrån en förlust i Stockholm mot Hammarby i torsdagens toppmöte i Eriksdalshallen.

I den förlustmatchen fick IFK Skövde klara sig utan målvakten Anton Hagvall som var sjuk. I stället fick Håvard Åsheim, som dras med en fotskada, ställas sig mellan stolparna. Det blev inte lyckat.

– Jag fick kliva in i dag, sade Åsheim till SLA och medgav att foten inte är helt läkt och att han inte skulle ha spelat om Hagvall var i speldugligt skick.

– Då hade jag nog sett matchen hemma.

IFK Skövde saknade även Adam Ljungquist och Victor Siem i senaste laguppställningen.

Det är viktiga poäng som står på spel mot Kristianstad. I händelse av en IFK-seger drygar de blåvita ut sitt försprång och förstärker möjligheten att hamna bland de fyra främsta lagen.

FORMEN

Tre senaste matcherna:

IFK Skövde HK: Hammarby IF (b) 27–34, Ystads IF (h) 29–31, HK Aranäs (b) 22–22.

IFK Kristianstad: Alingsås HK (h) 31–22, HF Karlskrona (b) 37–30, Amo HK (h) 32–24.

OMGÅNGEN

Kommande matcher: 13/2: IFK Skövde HF-IFK Kristianstad, HK Malmö–Amo HK. 14/2: Alingsås HK–IF Hallby HK. 16/2: IK Sävehof–IFK Skövde HK. 17/2: HK Malmö–IFK Kristianstad, Amo HK–HF Karlskrona, Hammarby IF HF–HK Aranäs. 18/2: Eskilstuna Guif IF–Ystads IF.

BÄSTA MÅLSKYTTAR

IFK Skövde HK: Jonas Samuelsson 124, Daniel Ekman 97, Jonas Burud 69.

IFK Kristianstad: Marcus Olsson 88, Ludvig Åström 71, Victor Klöve 62.

PASSNINGSLIGA

IFK Skövde HK: Daniel Ekman 67, Adam Ljungquist 50, Jonas Burud 50.

IFK Kristianstad: Anton Hallbäck 34, Marcus Olsson 31, Andreas Cederholm 29.

MÅLVAKTER

IFK Skövde HK: Anton Hagvall 118 räddningar/404 skott, 29 i räddningsprocent, Håvard Åsheim 76/308, 25 i räddningsprocent.

IFK Kristianstad: Victor Bang 125 räddningar/438 skott, 29 i räddningsprocent, Gustaf Banke 76/225, 34 i räddningsprocent.

SLA-LIGAN

IFK Skövde HK: Daniel Ekman 29, Jonas Samuelsson 24, Adam Ljungquist 14.

Artikeltaggar

Adam LjungquistHandbollIFK Skövde HK

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.