Hoppa till huvudinnehållet

Räcker inte med tillfällig ”time out” – Moderaterna kräver hans avgång

Publicerad:
Reporter Birthe Wetter
Birthe Wetter
birthe.wetter@mariestadstidningen.se
Johan Abrahamsson har valt att ta en paus från uppdraget som förbundsordförande för Moderaterna i Västra Götaland. Men flera partikollegor kräver att han lämnar posten helt. Arkivbild.
Johan Abrahamsson har valt att ta en paus från uppdraget som förbundsordförande för Moderaterna i Västra Götaland. Men flera partikollegor kräver att han lämnar posten helt. Arkivbild. Foto: Lisa Bring

Efter att det uppmärksammades att Johan Abrahamsson delat rasistiska bilder i en privat chatt har han nu valt att ta en paus.

I alla fall från uppdraget som ordförande i Moderaterna i Västra Götaland. Det räcker inte tycker flera partikollegor.

– Vi tycker inte att det här beteendet är okej och det är inget som går att sopa under mattan, säger Per Malm, ordförande för Moderaterna i Mölndal till GP.

Med anledning av att Johan Abrahamsson valt att släppa ett av sina politiska åtaganden inom Moderaterna intervjuade Göteborgs-Posten flertalet partikollegor i regionen. Enligt artikeln, som publicerades under måndagen, skickades redan dagen före ett internt mejl till de ledande moderata företrädarna i Västra Götaland. Där ska det ha stått att Abrahamsson ”under en tid inte kommer ha det operativa ansvaret i förbundsstyrelsen”, eftersom delar av styrelsen var rädda att det skulle uppfattas som mer allvarligt om man kallade det för time out.

I tidningens intervjuer med lokala partikollegor uttrycker de flesta att förtroendet för M-politikern från Mariestad inte är skadat. Annat är det när frågan lyfts till regional nivå.

Peter Eriksson, kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan, säger till GP att Johan Abrahamsson kommer att vara en tas upp i partiföreningen.
Peter Eriksson, kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan, säger till GP att Johan Abrahamsson kommer att vara en tas upp i partiföreningen. Foto: sebastian lamotte

Peter Eriksson, kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan, säger till GP att många ilskna medlemmar hört av sig och att man ska ta upp frågan i partiföreningen.

– Rent krasst: det är en höst problematisk sits han har satt sig i.

Frågan om Eriksson fortfarande har förtroende för Abrahamsson besvaras:

– Rollen som förbundsordförande tror jag blir svår för Johan Abrahamsson.

Kräver avgång i Mölndal

Längre söderut i länet är tonen hårdare. Styrelsen för Moderaterna i Mölndal är eniga att de inte längre har förtroende för förbundsordföranden från Mariestad. Bland annat hänvisas till en etisk policy, vilken talar om hur man ska bete sig mot andra människor, som alla förtroendevalda i partiet skrivit under.

Per Malm ordförande för Moderaterna i Mölndal, konstaterar att Johan Abrahamsson inte har följt den.

– Dessutom har han i kontakt med media valt att försöka förminska det och hänvisa till att det är humor. Jag tycker inte att det är okej. Har man uttryckt sig sexistiskt och rasistiskt så får man ta ansvar för det. Antingen genom att ta tillbaka allt och be om ursäkt. Då kan man möjligen fundera på om man kan ha förtroende för en sådan person. Men vi tycker inte att han har gjort det, säger Per Malm.

Per Malm ordförande för Moderaterna i Mölndal, konstaterar att Johan Abrahamsson inte har följt partiets etiska policy.
Per Malm ordförande för Moderaterna i Mölndal, konstaterar att Johan Abrahamsson inte har följt partiets etiska policy. Foto: Emmy Jonsson

Han säger att det som skett är beklagligt, men att det skulle skada pariet ännu mer om man försöker att sopa det under mattan.

– Vi har ett ansvar att leva upp till våra värderingar. Det har med trovärdigheten för vårt parti att göra.

Tidningen har sökt Johan Abrahamsson.

Johan Abrahamsson tar paus: ”Föreslog det själv”Efter sexskämten – partikamrater stöttar Abrahamsson: ”Skickades i en privat tråd”

Artikeltaggar

Göteborgs-PostenJohan AbrahamssonKommunstyrelsenMariestadModeraternaMölndalPeter ErikssonPolitikStyrelserTrollhättan

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.