Hoppa till huvudinnehållet

Semmeltrender – Skövdecaféerna om trenden med tokiga semlor

Publicerad:
Sanna Svensson
sanna.svensson@sla.se
I Skövde finner man många olika tappningar av den klassiska semlan som är läckra för både ögon och mun.
I Skövde finner man många olika tappningar av den klassiska semlan som är läckra för både ögon och mun. Foto: Sanna Svensson

De senaste åren har den klassiska semlan fått konkurrens från diverse tappningar på det traditionella utförandet. Men vilka sorter finns egentligen? Och säljer de lika bra som de vanliga semlorna? SLA kikar in hos några av Skövdes caféer för att kolla läget inför fettisdagen.

Hos Mössebergsbagaren är det full rulle för kollegorna Isabella Magnusson och Wanja Fröjd när det vankas fettisdag. När SLA kom förbi på besök pågick sammansättning av den så kallade semmelwrapen. En av de många varianter de erbjuder i sin monter.

Isabella Magnusson och Wanja Fröjd visar upp tjusiga bakverk.
Isabella Magnusson och Wanja Fröjd visar upp tjusiga bakverk. Foto: Sanna Svensson

– Vi har den traditionella semlan, vaniljsemla, Nutellasemla, Wienersemla med både mandel och vanilj, en semla med smak av hallon och vanilj, sen har vi semmelwrap med antingen klassisk topping eller med nutella och banan, berättar Isabella.

Under fjolåret såldes nästan 1500 semlor hos caféet, och lite speciellt känns det allt menar Wanja Fröjd. ”Det är ju en speciell dag, bara att vi är två som öppnar tillsammans”.
Under fjolåret såldes nästan 1500 semlor hos caféet, och lite speciellt känns det allt menar Wanja Fröjd. ”Det är ju en speciell dag, bara att vi är två som öppnar tillsammans”. Foto: Sanna Svensson

Trots att de har många olika utföranden av semlan, som är populära är det trots allt den klassiska semlan som går allra bäst.

– Wrapsen är också väldigt populära, de är ju egentligen som en traditionell semla, bara att den är i ett annorlunda format.

En semla i wrap, inte helt traditionell – men nästan.
En semla i wrap, inte helt traditionell – men nästan. Foto: Sanna Svensson

Varför hakar man på olika semmeltrender?

– Det är roligt att kunna erbjuda lite olika varianter, och är det det människor vill ha så försöker vi erbjuda det såklart, menar Isabella.

3 000 semlor från grunden

Även hos Bagare Brage är semmelförsäljningen i full gång. Här bakar man dryga 10 000 semlor per säsong, varav 3 000 tillverkas och säljs på själva semmeldagen. Men det är inte bara de traditionella semlorna i olika storlekar som erbjuds.

Inne hos Bagare Brage Skövde luktar det nybakt ut genom dörren
Inne hos Bagare Brage Skövde luktar det nybakt ut genom dörren Foto: Sanna Svensson

Här har de både Wienersemla och vaniljsemla att erbjuda, dessutom kör de med en ”fredagsspecialare”, där var och en i personalen får bestämma en egen tappning av den klassiska semlan, att servera vid varsina fredagar. Här föds det fram alla möjliga smaker, så som Hallon och Lakrits eller Nutella och pärongrädde. Under den gångna fredagen serverade de Linneas smak: Citronkardemumma och vit choklad.

Linneas semla med smak av Citron, Kardemumma och vit choklad är speciell för denna fredag.
Linneas semla med smak av Citron, Kardemumma och vit choklad är speciell för denna fredag. Foto: Sanna Svensson

– Det blir lite olika varianter under säsongen, vi provar lite på vad som kan bli gott, säger bagaren Daniel Harrysson.

– Men det är utan tvekan den klassiska som är mest populär, det är nog ganska inarbetat hos svenska folket med traditionella semlor. Det är ju en gammal tradition.

Så när självaste semmeldagen, deras största dag på året, kommer blir det 100 procent traditionella semlor i montrarna.

Satsar på klassiskt

Hos Henrys bageri i Skövde har man bestämt sig för att satsa enbart på traditionella semlor, då finns de klassiska semlorna med mandelmassa, men också vaniljsemlor med egengjord vaniljkräm.

Semmeldagen 2024. Henrys Bageri, Bageri Brage, Mösseberg, Wästgötabagarn.
Semmeldagen 2024. Henrys Bageri, Bageri Brage, Mösseberg, Wästgötabagarn. Foto: Sanna Svensson

– Vi har märkt att det framförallt är den klassiska semlan som går bäst, så vi satsar på den, berättar Sofia Wallander.

Vad tror ni om semmelsäsongen för er del?

– Det har varit en väldigt bra säsong hittills, inför själva semmeldagen har vi fått in en hel del beställningar och förhoppningen är att toppa förra årets försäljning på 3 000 semlor och 100 tårtor, menar Sofia.

”Det är de bra råvarorna som gör att våra semlor är så goda” berättar Sofia.
”Det är de bra råvarorna som gör att våra semlor är så goda” berättar Sofia. Foto: Sanna Svensson

Något annat än det vanliga

Hos Wästgötabagaren välkomnar Ebba Ström in till värme och ett stort semmelutbud. Här finns chokladsemla, hallonsemla, blåbärssemla, den klassiska semlan med mandelmassa och en vaniljsemla. Dessutom har de gjort en semmelvariant på chokladbollar, med chokladmousse istället för grädde.

Ebba Ström visar upp Wästgötabagarens varianter på semlor, hennes egen favorit är den lite syrligare hallonsemlan.
Ebba Ström visar upp Wästgötabagarens varianter på semlor, hennes egen favorit är den lite syrligare hallonsemlan. Foto: Sanna Svensson

Även här är det de klassiska semlorna som går absolut bäst, men även semlorna med bär rapporteras vara mycket populära.

– Hallon är min egen favorit, den är lite mer syrlig. Både hallon-och blåbärssemlorna är med färska bär i grädden, och sen är det sylt och vaniljsås som fyllning, berättar Ebba.

Semmeldagen 2024. Henrys Bageri, Bageri Brage, Mösseberg, Wästgötabagarn.
Semmeldagen 2024. Henrys Bageri, Bageri Brage, Mösseberg, Wästgötabagarn. Foto: Sanna Svensson

Vad tycker du personligen om de olika semmeltrenderna?

– Jag tycker att det är roligt, traditionell semla är ju väldigt populärt, men det är kul att kunna bjuda på något annat än bara det vanliga också!

Artikeltaggar

BagerierBrageMat och dryckMössebergSkövdeSofiaWästgötabagaren

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.