Hoppa till huvudinnehållet

Stor tillströmning till Mini-Maria i Skaraborg: ”Över förväntan”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Ungdomar som har problem med alkohol och droger har nu fyra olika Mini-Maria att vända sig till i Skaraborg.
Ungdomar som har problem med alkohol och droger har nu fyra olika Mini-Maria att vända sig till i Skaraborg. Foto: Janerik Henriksson/TT

Mini-Maria är nu i gång i fyra Skaraborgsstäder och tillströmningen av ungdomar har varit ”över förväntan”.

Mottagningen är öppen för ungdomar som har problem med alkohol eller droger.

I dag finns det två huvudmottagningar för Mini-Maria i Skaraborg som drivs av Västra Götalandsregionen och kommunerna i Skaraborg tillsammans. I Lidköping öppnade den första mottagningen i november förra året, tillsammans med två satellitmottagningar, i Mariestad respektive Falköping. senare var det dags för Skövde den 1 december.

– Det har varit en tillströmning över förväntan. Behovet finns verkligen och nästan alla har bestämt sig för att fortsätta hos oss, säger Eva Sohlberg, enhetschef för Mini-Maria Östra.

Mini-Maria vänder sig till ungdomar från 13 till 21 år, och deras närstående. Det kan handla om risken för ett skadligt bruk av alkohol och droger, eller att ungdomen redan har ett beroende. Mottagningen vänder sig också till ungdomar som riskerar eller är beroende av spel om pengar.

Huvudmottagningarna är öppna varje vardag och satellitmottagningarna en gång i veckan.

En central utgångspunkt på mottagningen är att stödet och behandlingen ska involvera både ungdomen och dess familj med syfte att leda till en förändring som håller över tid.

Mottagningarna samarbetar bland annat med primärvården och elevhälsan men det krävs ingen remiss eller biståndsbedömning.

– Stödet är kostnadsfritt och ungdomarna och deras närstående kan ta direktkontakt med mottagningen, förklarar Eva Sohlberg.

Kontakt tas i första hand via telefon för att boka en tid på mottagningen.

På Mini-Maria möter ungdomen både en kurator och en sjuksköterska som jobbar tillsammans. En gång i veckan kommer det dessutom en läkare till mottagningen.

Mottagningarna är placerade i de städer där det finns större gymnasieskolor men alla unga i Skaraborg kan vända sig till vilken mottagning de vill, oavsett vilken kommun de bor i.

Mini-Maria Östra

Mini-Maria vänder sig till ungdomar mellan 13 och 21 år, med problem som rör alkohol, droger eller spel om pengar. Även anhöriga kan vända sig dit för rådgivning, liksom personal inom kommunen eller regionen.

På mottagningarna finns kuratorer, sjuksköterskor, psykologer och läkare som kan hjälpa till med råd, stöd och behandling.

Mini-Maria finns i hela Västra Götaland och man kan söka sig till vilken mottagning man vill. Mottagningarna drivs i samverkan mellan kommunerna i Skaraborg och Västra Götalandsregionen.

Källa: Västra Götalandsregionen

Artikeltaggar

AlkoholDrogerFalköpingLidköpingMariestadPrimärvårdSamhälleSjukvårdSkaraborgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.